Πνευμονική εμβολή: συμπτώματα

εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
Θρόμβος (έμβολο) που σχηματίζεται στο πόδι και μέσω της κυκλοφορίας μπορεί να φτάσει μέχρι τους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Τι είναι η πνευμονική εμβολή;

Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη κάποιου κλάδου της πνευμονικής αρτηρίας από κάποιο σώμα (το επονομαζόμενο έμβολο) που μεταφέρθηκε σε αυτό το σημείο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Συνήθως η πνευμονική εμβολή οφείλεται σε θρόμβο αίματος (φλεβικό θρομβοέμβολο) που σχηματίστηκε στο πόδι και από εκεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρθηκε στους πνεύμονες.

Συμπτωματολογία

Η κατάσταση μπορεί να είναι άκρως επείγουσα και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς με βαριά συμπτώματα ή μπορεί να εμφανιστεί με ήπια συμπτωματολογία η οποία να επιδεινώνεται σε διάστημα εβδομάδων ή να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Το 25% των ατόμων που παθαίνει πνευμονική εμβολή πεθαίνει αμέσως και ο θάνατος μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα της υποκείμενης αιτίας.

Καθώς η υποκείμενη αιτία είναι η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, ενδέχεται να (συν)υπάρχουν οποιαδήποτε από τα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.

Συνήθη συμπτώματα

Δύσπνοια, ταχύπνοια, ταχυκαρδία

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας (δυσκολία να πάρει κανείς αναπνοή) ή ταχύπνοιας (γρήγορες κοφτές αναπνοές) η οποία μπορεί να χειροτερεύει με βαθιά εισπνοή ή βήχα.

Πόνος στο θώρακα

Θωρακικό άλγος πλευριτικού τύπου (που επιδεινώνεται δηλαδή με την αναπνοή). Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος σαν σουβλιά και να εμφανιστεί ξαφνικά

Ζαλάδα, υπόταση ή τάση λιποθυμίας

Έντονος βήχας

Πυρετός

Ναυτία και έμετος

Αίσθηση άγχους ή ανησυχίας

Αιμόπτυση

Αιμόπτυση είναι η αποβολή αίματος με τον βήχα.

Βαριά συμπτώματα

Κυάνωση

Κυανή (μπλε) χρώση, συνήθως στα χείλη και τα δάκτυλα.

Λιποθυμία ή συγκοπή

Οφειλόμενη σε αστάθεια του κυκλοφορικού ένεκα της μειωμένης αιματικής ροής στους πνεύμονες και στην αριστερή πλευρά της καρδιάς (πτώση της αρτηριακής πίεσης).