Συμβουλές για άτομα με φλεβική θρόμβωση

Μπορώ να αθλούμαι;

Η τακτική άσκηση είναι καταλυτική για ένα υγιές σώμα. Κάποια αθλήματα βοηθούν καλύτερα την φλεβική επιστροφή του αίματος όπως το κολύμπι, το περπάτημα, η ποδηλασία, η γιόγκα. Αντενδείκυται η γυμναστική με βάρη καθώς επιβαρύνει πολύ το φλεβικό σύστημα (μικρά βαράκια άκρων όμως δεν αποτελούν πρόβλημα). Αφουγκραστείτε το σώμα σας και προτιμήστε μικρής διάρκειας άσκηση πολλές φορές την ημέρα αντί για άσκηση μόνο μία φορά με μεγάλη διάρκεια η οποία μπορεί να σας φέρει στα όριά σας και να προκαλέσει ακόμη και ιδιαίτερα επώδυνες φλεβικής αιτιολογίας κράμπες.πόδια στον τοίχο

Τι ρόλο παίζει η κίνηση;

Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής θρόμβωσης καθώς και την αποφυγή επαναληπτικών επεισοδίων στο μέλλον. Να περπατάτε, να ανεβαίνετε σκάλες, να κουνάτε τα πόδια σας στο σπίτι και στην εργασία σας. Να αποφεύγετε παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας ή καθιστής ακίνητης στάσης, καθώς μπορεί έτσι να προκληθούν πόνοι στα πόδια ή πρήξιμο.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την κυκλοφορία όταν κάθομαι;

Η καθιστική στάση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την κυκλοφορία. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ποδοστάτη (υποπόδιο) έτσι ώστε τα πόδια σας να έχουν μια κλίση, βελτιώνοντας τη φλεβική επιστροφή του αίματος. Μια ακόμη καλύτερη λύση είναι ένα σκαμπό (με κάποιο μαξιλάρι από πάνω) ούτως ώστε το πόδι να σχηματίζει ορθή γωνία με το σώμα, μειώνοντας ακόμη δραστικότερη την κλίση. Αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι. Σημαντικό είναι να σηκώνεται κανείς σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνει κάποιες κινήσεις.

Καλό είναι όποτε μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας να ανασηκώνετε τα πόδια πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Μπορείτε να τα στηρίξετε σε μαξιλάρια ή κουβέρτες αν θέλετε να διατηρήσετε αυτή τη στάση.

Επίσης, μπορείτε να αποφύγετε την καθιστική στάση με λίγη δημιουργικότητα. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε τηλεόραση μπορείτε να περπατάτε (π.χ. σε ένα μακρόστενο δωμάτιο με την τηλεόραση να είναι τοποθετημένη από την πλευρά του μακρύτερου τοίχου) ή να κάνετε στατικό ποδήλατο (κατά προτίμηση ανακεκλιμένου τύπου έτσι ώστε τα πόδια να έχουν μια κλίση προς τα επάνω) ή να είστε σε ξαπλωτή στάση ή τουλάχιστον με ένα σκαμπό για τα πόδια.

Έχει σημασία το βάρος;

Όσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο αυξάνονται τα συμπτώματα από την κακή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό για παράδειγμα, είναι ένας από τους λόγους που οι έγκυες γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση. Η παχυσαρκία είναι από τα χαρακτηριστικά που επιδεινώνουν την υγεία σε όλη την γκάμα των ασθενειών, από τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη, μέχρι και τον καρκίνο.

Τι ρόλο παίζουν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή θρομβωτικών επεισοδίων καθώς και να μειώσουν τα συμπτώματα του μεταθρομβωτικού συνδρόμου (οίδημα, πόνος). Ακολουθήστε τις συμβουλές του ιατρού για τη διάρκεια, την κλάση (συνήθως 2 ή 3) και τον τύπο της κάλτσας (π.χ. μέχρι το γόνατο ή ριζομηρίου). Οι πιο γνωστές μάρκες στην Ελλάδα είναι η Sigvaris και η Mediven.

Πρέπει να προσέχω κάτι στη διατροφή μου;

Οι βασικές αρχές καλής διατροφής ισχύουν και για την καλή υγεία των αγγείων. Μειώστε δραστικά το αλάτι (π.χ. μπορείτε να το αντικαταστησετε με μείγματα βοτάνων), αυξήστε το φρούτα και τα λαχανικά, αποφύγετε τη ζάχαρη (καθώς επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την υγεία των αγγείων), τρώτε συχνά όσπρια, αποφύγετε το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προτιμήστε τα δημητριακά ολικής και αποφύγετε λευκά μακαρόνια, λευκό ψωμί και λευκό ρύζι. Η βρώμη είναι μια εξαιρετική τροφή για το πρωινό σας και όχι μόνο.  Οι φυτικές ίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς η δυσκοιλιότητα που είναι συχνά αποτέλεσμα της έλλειψής τους μπορεί να συμβάλει στη διόγκωση των φλεβών. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη διατροφή είναι το How not to die του Michael Greger στο οποίο αποδεικνύεται με παραπομπές σε πολυάριθμες έρευνες ότι μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές είναι η καλύτερη για υγεία και μακροβιότητα..

Έχω φαγούρα στα πόδια

Ο κνησμός είναι ένα από τα συμπτώματα της κακής φλεβικής κυκλοφορίας. Εκτός από τη χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, καλό είναι το βράδι όταν τη βγάζετε να βάζετε στο πόδι κάποια ειδική κρέμα για κουρασμένα πόδια.

Μπορώ να κάθομαι στον ήλιο;

Να αποφεύγετε μακρόχρονη έκθεση των ποδιών στη θερμότητα όπως ηλιοθεραπεία, καυτά μπάνια ή σάουνα καθώς η θερμότητα προκαλεί διαστολή των φλεβών και οδηγεί σε πρήξιμο. Το να βάζετε μια πετσέτα πάνω από το πόδι δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα καθώς η θερμότητα είναι το κύριο πρόβλημα και όχι η άμεση ακτινοβολία. Τούτων λεχθέντων, ο ήλιος είναι σημαντικός για τη δημιουργία βιταμίνης D η οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το αγγειακό σύστημα, επομένως καλό είναι να εκτίθεστε στον ήλιο για 15-20 λεπτά την ημέρα σε ώρες χαμηλής έντασης. Επίσης, μετά από μία κουραστική ημέρα ή γενικά όταν έχει πολύ ζέστη, κάντε όσο πιο συχνά μπορείτε ποδόλουτρα με δροσερό νερό ή αν είστε στη θάλασσα καθίστε στην ακροθαλασσιά με τα πόδια εντός του νερού.

Μπορώ να φοράω τακούνια;

Η μυϊκή αντλία της γαστροκνημίας (γάμπας) δεν λειτουργεί σωστά όταν φοράμε τακούνια, με αποτέλεσμα τη μειωμένη φλεβική επιστροφή του αίματος. Καλό είναι να μη φοράτε υποδήματα με τακούνια πάνω από 3 εκατοστά παρά μόνο κατ’ εξαίρεσιν και για ειδικές περιστάσεις.

Να αλλάξω κάτι στον ύπνο;

Καλό είναι το κρεβάτι να έχει κλίση περίπου 10 μοιρών από την πλευρά των ποδιών. Αυτό επιτυγχάνεται είτε βάζοντας κάποια βιβλία (5-10 εκατοστά) κάτω από τα πόδια του κρεβατιού, είτε βάζοντας κάποια κουβέρτα κάτω από το στρώμα έτσι ώστε σταδιακά να αυξάνεται η κλίση προς τα πόδια. Τα μαξιλάρια καλό είναι να αποφεύγονται στον ύπνο καθώς μπορούν να δημιουργήσουν πόνους στις αρθρώσεις και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα. Επίσης, υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια με την κατάλληλη κλίση (καλό να χρησιμοποιούνται σε φάσεις εκτός του ύπνου καθώς κατά τον ύπνο δύσκολα θα διατήρησει κανείς μία μόνον στάση) καθώς και ρυθμιζόμενες βάσεις κρεβατιών ή ρυθμιζόμενα κρεβάτια (πολύσπαστα) αν θέλετε το κάτι παραπάνω.

Πώς μπορώ να μειώνω τον κίνδυνο όταν ταξιδεύω;

Τα ταξίδια αποτελούν ένα παράγοντα κινδύνου για τη φλεβοθρόμβωση λόγω της ακίνητης, καθιστής στάσης. Για όσους ήδη έχουν φλεβοθρόμβωση αποτελούν ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος. Πριν το ταξίδι, περπατήστε για μισή ώρα ή κάνετε επιτόπια πηδήματα για μερικά λεπτά αν δεν έχετε τον χρόνο. Φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας αλκοόλ, καφέ και τσάι τα οποία αφυδατώνουν. Ένα ιδανικό ρόφημα είναι μια λεμονάδα με φρέσκο λεμόνι χωρίς ζάχαρη. Αν έχετε τζίντζερ ή και κουρκουμά τα προσθέτετε. Φοράτε πάντα κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης τουλάχιστον κλάσεως 2. Για ταξίδια με αεροπλάνο ή λεωφορείο: α) σηκώνεστε και περπατάτε αν είναι δυνατόν κάθε μισή με μία ώρα β) κουνάτε τα πόδια και κάνετε συχνά περιστροφικές ασκήσεις με το άκρο ποδός γ) επιλέξτε κάθισμα στον διάδρομο, από την αντίθετη πλευρά που είναι το προβληματικό πόδι. Π.χ. αν έχετε πρόβλημα με το δεξί πόδι, καθίστε στη θέση διαδρόμου από αριστερά, έτσι ώστε να μπορείτε να τεντώνετε το δεξί πόδι και να κάνετε τις ασκήσεις σας πιο εύκολα. Για ταξίδια με αυτοκίνητο ισχύουν τα ίδια, ωστόσο, αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε συχνά στοπ για περπάτημα και ξεμούδιασμα. Αν δεν οδηγείτε, καθίστε με τρόπο έτσι ώστε το πάσχον μέλος να είναι ανυψωμένο. Π.χ. αν είστε στη θέση του συνοδηγού μπορείτε να σηκώσετε το πόδι με το πέλμα να ακουμπά στο τζάμι. Αν κάθεστε στο πίσω κάθισμα, μπορεί το ένα πόδι να ακουμπάει ίσιο στο κάθισμα (αρκεί βέβαια να υπάρχει χώρος και να μην κάθετε και κάποιος άλλος). Τέλος, για ταξίδια πάνω από 3 ώρες, και ανάλογα με την περίπτωση, ίσως καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας δώσει προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως συστήνεται να γίνεται λίγο πριν το ταξίδι μια ένεση ηπαρίνης.

Last updated: June 23, 2021, 17:45